Impotentie

Impotentie wil zeggen dat een man niet, of niet afdoende, in staat is om een erectie te krijgen die nodig is voor geslachtsgemeenschap. Dit is niet per se hetzelfde als een verstoorde ejaculatie of onvruchtbaarheid.

Impotentie kan tot problemen leiden op het gebied van relaties, voortplanting, maar ook tot psychische problemen bij een man. Het is een probleem dat bij relatief veel mannen voorkomt en in de meeste gevallen kan worden opgelost door de oorzaken en/of de symptomen te verbeteren.

Hoe ontstaat impotentie?

Impotentie kan zowel fysiek als mentaal van aard zijn. Vroeger dacht men dat een erectiestoornis in het merendeel van de gevallen psychologische redenen als oorzaak had, maar tegenwoordig is de consensus dat 8 van de 10 gevallen een fysieke oorzaak kent.

De mogelijk fysieke oorzaken van impotentie zijn talrijk, maar de onderstaande gevallen komen het vaakst voor:

  • Gebruik van bepaalde geneesmiddelen of drugs
  • Problemen met de prostaat (bijvoorbeeld door operaties of bestraling)
  • Leveraandoeningen
  • Neurologische problemen (bijv door rugletsel of multiple sclerose)
  • Problemen met bloedvaten, zoals aderverkaling
  • Ongezonde levensstijl met weinig lichaamsbeweging, roken en/of drinken

Verhelpen van impotentie

In het geval je last hebt van impotentie, dan is het altijd verstandig om langs de huisarts te gaan. Deze kan vervolgens aan de hand van een gesprek en enkele tests bepalen welke vervolgstappen noodzakelijk zijn om het probleem op te lossen.

Dit kan inhouden dat een van de oorzaken van de impotentie medisch kan worden aangepakt of dat er gebruik wordt gemaakt van erectiepillen om de situatie te verbeteren. Ga hoe dan ook niet op eigen houtje aan de slag en neem altijd contact op met medische professionals.

Related Articles