premature ejaculatie

Heb jij problemen met premature ejaculatie? Je bent zeker niet de enige. Medisch onderzoek toont aan dat voortijdige ejaculatie een van de meest voorkomende mannelijke seksuele stoornissen is. Maar liefst 39% van de manneijke bevolking krijgt er vroeg of laat in een bepaalde vorm mee te maken.

De definitie van premature ejaculatie – of kortweg “PE” – is een aanhoudende of terugkerende ejaculatie met minimale stimulatie vóór, op het moment van of kort na de penetratie. Een bijkomende factor is dat de persoon in kwestie dit als onwenselijk ervaart.

In eenvoudige bewoordingen komt premature ejaculatie voor als je te vroeg ejaculeert tijdens geslachtsgemeenschap of seksuele activiteit. Er is geen specifieke hoeveelheid tijd die ejaculatie definieert als prematuur. De meeste bronnen gebruiken cijfers van 30 seconden tot 4 minuten tijdens seksuele activiteit.

Premature ejaculatie kan om verschillende redenen voorkomen. De oorzaken die ertoe leiden kunnen verschillen van psychologische tot fysieke klachten. In deze handleiding bekijken we hoe voortijdige ejaculatie precies werkt en hoe vaak het voorkomt. Daarnaast wordt besproken wat de meest effectieve opties zijn om het te behandelen.

Wat is premature ejaculatie precies?

Iedereen heeft andere verwachtingen van en ervaringen met seksueel contact. Hierdoor is het enigszins lastig om premature ejaculatie te definiëren. Tijdsduur, limieten en gevoelens verschillen namelijk sterk van persoon tot persoon.

Gemiddeld duurt het ongeveer vijf-en-een-half minuut voordat een man tijdens de seks klaarkomt. Als een aandoening wordt PE gedefinieerd als ejaculatie voordat de persoon in kwestie het wenselijk acht. Dit kan uiteraard behoorlijk verschillend tussen personen en koppels.

Artsen zullen een patiënt vaak pas met vroegtijdige ejaculatie diagnosticeren als ze een of meer van de volgende symptomen hebben:

  • Vrijwel onmiddelijk klaarkomen – 30 seconden tot één minuut na penetratie
  • Moeite met het voorkomen van ejaculatie tijdens geslachtsgemeenschap of andere seksuele activiteit
  • Gevoelens van teleurstelling, angst of ontevredenheid over seksuele prestaties met als direct gevolg het vermijden ervan

Frequentie is daarbij de belangrijkste term die je in de gaten moet houden. Zowat elke man is weleens eerder dan verwacht klaargekomen. Dat is een normaal verschijnsel en geen reden tot paniek. Als je dit echter vaker meemaakt dan je lief is, dan kan er sprake zijn van premature ejaculatie.

Hoe vaak komt premature ejaculatie voor?

Premature ejaculatie is eigenlijk vrij normaal. Gegevens variëren van het ene onderzoek naar het andere, maar de meeste zelfgerapporteerde onderzoeken wijzen uit dat ongeveer één derde van de mannen op enig moment in hun leven last heeft van voortijdige ejaculatie.

Ook volgens de Mayo Clinic laten schattingen op basis van beoordelingen van onderzoeksgegevens zien dat ongeveer één op de drie mannen op een bepaald moment te maken heeft met PE. Kortom, als je eenmalig of om de zoveel tijd PE ervaart dan is er geen reden om in paniek te raken. Het overkomt mannen van alle leeftijden en veel vaker dan je wellicht had verwacht. Het is dus geen aandoening waar je jezelf voor hoeft te schamen.

Voor vrouwen is het doorgaans ook geen groot probleem. Sterker nog, uit onderzoek blijkt blijkt dat mannen zich meer zorgen maken over premature ejaculatie dan hun partners. De meeste vrouwen vinden ook niet dat het iets te maken heeft met hoe tevreden ze zijn met hun relatie.

Wat veroorzaakt premature ejaculatie?

Net zoals bijvoorbeeld bij erectiestoornissen stikt het van de theorieën die mensen elkaar vaak vertellen. De meeste zijn echter niet nauwkeurig of gebaseerd op waarheid. Je hebt misschien weleens gehoord dat PE een gevolg is van snel masturberen in de pubertijd, of dat het komt omdat je niet vaak genoeg seks hebt.

De waarheid is echter dat onderzoekers er eigenlijk nog niet helemaal achter zijn wat de oorzaken zijn van premature ejaculatie. Meestal is er namelijk geen duidelijk aanwijsbare oorzaak die een arts of een patiënt kan aanduiden als primaire factor als je er last van hebt.

Onderzoekers zijn echter van mening dat een aantal verschillende factoren kunnen bijdragen aan premature ejaculatie. Faalangst – dus zorgen over seksuele prestaties en het plezier van je partner – kan een rol spelen bij premature ejaculatie. Depressie, stress en relatieproblemen kunnen daarnaast ook een rol spelen.

Vanuit een fysiek perspectief geloven experts dat prostaatproblemen, problemen met de schildklier en het gebruik van recreatieve drugs allemaal een rol kunnen spelen bij het veroorzaken van PE. Sommige mannen zijn gewoonweg ook wat gevoeliger steroïden pillen dan anderen voor seksueel contact. Dit resulteert in het heftiger uiten van seksuele stimulatie in de vorm van een ejaculatie.

Over het algemeen is de primaire oorzaak van PE nog niet wetenschappelijk vastgesteld. Als gevolg hiervan gebruiken de meeste artsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van PE verschillende behandelingsopties. Dit varieert van fysiotherapie en psychologische technieken tot medicatie. We gaan dit hieronder wat meer in detail bespreken.

Hoe is premature ejaculatie te behandelen?

Zoals gezegd is er nog geen consensus als het gaat om het vaststellen van de oorzaken van premature ejaculaite. Zodoende gebruiken artsen een verscheidenheid aan behandelingsopties om hun patiënten te kunnen helpen.

Op dit moment zijn de meest populaire behandelingen voor PE ontspannings- en communicatietechnieken. Deze zijn ontworpen om u en uw partner te helpen de controle over de seksuele stimulatie – die ervoor zorgt dat je klaarkomt – te verbeteren.

In sommige gevallen schrijven artsen ook bepaalde medicijnen voor om het gevoeligheidsniveau van seks te verlagen. Voorbeelden hiervan zijn SSRI’s en niet-SSRI-antidepressiva zoals dapoxetine. Dat is een middel dat zorgt dat de stof serotonine wordt herleid en kan hierdoor zorgen voor een vertraagd orgasme. Het wordt zodoende vaak gebruikt als PE-behandeling.

Artsen kunnen ook actuele crèmes en gels aanbevelen die zijn ontworpen om de gevoeligheid op lokaal niveau te verminderen. Zo wordt de fysieke gevoeligheid verlaagd anabole steroide, hetgeen ook tot een vertraagd orgasme kan leiden.

In andere gevallen is de beste behandeling voor premature ejaculatie simpelweg tijd. Veel gevallen van PE lossen zichzelf op als mannen comfortabeler worden met hun partners en betere psychologische controle krijgen over hun seksuele prestaties. Dit kan ook verbeterd worden met behulp van ontspanning en afleidingstechnieken.

Premature ejaculatie is vrij normaal en bovendien behandelbaar

Voortijdige ejaculatie kan een stressvolle en moeilijke ervaring zijn, vooral als het optreedt zonder dat je het verwacht. Het is echter een veel voorkomende aandoening die gemakkelijk kan worden behandeld, zowel door het gebruik van ontspanningsmethoden of algemeen beschikbare medicijnen.

Bezorgd over je eigen seksuele prestaties? Probeer een van de bovenstaande opties toe te passen of neem desnoods eens contact op met je huisarts. Het is hoe dan ook meestal geen situatie waar je jezelf extreem druk om moet maken.

About The Author pillspower.net

comments (0)

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>